Válasszon időpontot a pihenésre!

Receptek

Az olasz konyha nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, nincs máshogy ez a pizzával sem. Az igazi, olasz pizzatészta recept nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő csapatot, egy kis sót és bazsalikomot az íze miatt, és némi cukrot az élesztő könnyebb felfuttatásához. Az itt megadott arányban keverve csodálatosan ropogósra sül az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont a pizza készítésénél.

Hozzávalók 4 db kb. 25 cm átmérőjű pizzához

  • 250 ml víz 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 600 g liszt
  • 10 g élesztő
  • 6 g cukor
  • 20 g só
  • 4-5 db friss bazsalikomlevél vagy 1 kávés kanál pesto

Elkészítés

A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.

A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Szórd bele a összevágott bazsalikom levelet. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.

Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon.

Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.

Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra (4 részre ). Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.

Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva 1-2 napig akár hűtőben is eltartható.

A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell.
Fontos! Ha magas víztartalmú vagy túl sok feltétet teszünk a pizzára eláztathatja a tésztát. Nem tud ropogósra sülni, nyers maradhat… A pizzát mindig forró sütőben kell sütni (250 °C). Ha felraktuk a feltétet azonnal tegyük be sülni, mert ha sütés előtt újra elkezd kelni a tészta vastag lesz a pizza.

Ne feledjük, Olaszországban nem használnak ketchupot, paradicsomszószt főznek a pizzához...


 

 

Ajánlatkérés
Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kövessen minket

E-mail Facebook Google+ Twitter Tripadvisor Holiday check Instagram Youtube

Az év szállodája díjTripadvisorLyoness Hotel stars rara www.tuv.com