Árak ellenőrzése
Szezonális akció 30 175 Ft-tól /fő/éj
Húsvét az Európafitben 40 800 Ft-tól /fő/éj
Tavaszi szünet 31 210 Ft-tól /fő/éj
Nőgyógyászati kezelések
Bőrgyógyászati kezelések
Csakraharmonizáló kezelés

Aranygaluska

A galuskához körülbelül annyi köze van, mint a somlóinak… Utóbbihoz piskóta, ehhez kelt tészta kell. Ez már eleve feltételezi, hogy az aranygaluska nem tartozik a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető fogások közé, de a végeredmény mindenért kárpótol. Pontosabban azért a nagyjából 1,5-2 óráért, amit ráfordítunk.
Szóval, a finom aranygaluska alapja a könnyed kelt tészta, nem maradhat el a hozzávalók közül a vaj, az őrölt dió. Aki szereti, mazsolával is dúsíthatja. Nyakon önteni pedig vanília - vagy borsodóval illik.Természetesen a variációk itt is szóba, illetve tálba jöhetnek, a klasszikus párosításokon túllépve karamell vagy csoki öntettel is kínálhatjuk, készíthetjük mákkal, dió helyett-állítólag ezt a változatot már elnevezték ezüst galuskának - megszórhatjuk darált, cukros mákkal vagy mozsárban tört mogyoróval, hinthetjük fahéjjal, sőt igazi, házi baracklekvárt is passzíthatunk hozzá.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A kenéshez és szóráshoz:

Elkészítés

Az átszitált liszthez adjuk hozzá a csipet sót. Adjuk hozzá a puha vajat, a két tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, öntsük hozzá a langyos tejben felfuttatott élesztőt,a maradék langyos tejet és kézzel vagy mixer dagasztókarjával alaposan dagasszuk meg a tésztát.. A tészta akkor jó, ha már hólyagos és elválik a tál falától. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük kb. 40 percig, vagy amíg nagyjából a duplájára nő.
Egy kerek vagy ovális tortaformát vagy sütőtálat kenjünk ki vajjal és lisztezzük ki.
A diót keverjük össze a cukorral.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és egy belisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A darabokat, avagy galuskákat tegyük, de ne szorosan, egymás mellé a tálba, locsoljuk meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukrozott dióval. A maradék tésztából, még egy réteget rakjunk, hasonlóan. A sütőbe tegyünk egy tál vizet, melegítsük elő 180 °C-ra (légkeveréses sütőn 160 °C-ra) és a tésztát süssük aranyszínűre 30-35 perc alatt. Hagyjuk langyosra hűlni, válasszuk szét a galuskákat és öntsük nyakon vanília- vagy borsodóval.

Vaníliasodó készítése

Hozzávalók:

Elkészítés:

Egy lábasba öntsünk 6 dl tejet és kaparjuk bele a vaníliarúd magjait (vagy adjuk hozzá a vaníliaeszenciát). Lassú tűzön melegítsük fel. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojás sárgáját többi hozzávalóval simára keverjük, és állandó kevergetés mellett a forró tejhez öntjük. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, egy kicsit hagyjuk hűlni, aztán óvatosan belefogatjuk a kemény tojásfehérje habot, és óvatosan simára keverjük.

Kövessen minket!