Válasszon időpontot a pihenésre!

Receptek

Minden bizonnyal ez az egyik legszebb nevű desszertünk. Csak kiejtjük a szót, s már érezzük is a sülő tészta és a vanília édes illatát. Tényleg be tud aranyozni egy szürke, késő őszi napot.
A galuskához körülbelül annyi köze van, mint a somlóinak… Utóbbihoz piskóta, ehhez kelt tészta kell. Ez már eleve feltételezi, hogy az aranygaluska nem tartozik a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető fogások közé, de a végeredmény mindenért kárpótol. Pontosabban azért a nagyjából 1,5-2 óráért, amit ráfordítunk.
Szóval, a finom aranygaluska alapja a könnyed kelt tészta, nem maradhat el a hozzávalók közül a vaj, az őrölt dió. Aki szereti, mazsolával is dúsíthatja. Nyakon önteni pedig vanília - vagy borsodóval illik.Természetesen a variációk itt is szóba, illetve tálba jöhetnek, a klasszikus párosításokon túllépve karamell vagy csoki öntettel is kínálhatjuk, készíthetjük mákkal, dió helyett-állítólag ezt a változatot már elnevezték ezüst galuskának - megszórhatjuk darált, cukros mákkal vagy mozsárban tört mogyoróval, hinthetjük fahéjjal, sőt igazi, házi baracklekvárt is passzíthatunk hozzá.

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 40 dkg átszitált finomliszt
  • 4 dkg puha vaj
  • 1 dl langyos tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl langyos tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

A kenéshez és szóráshoz:

  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 8 dkg barnacukor vagy porcukor

Elkészítés

Az átszitált liszthez adjuk hozzá a csipet sót. Adjuk hozzá a puha vajat, a két tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, öntsük hozzá a langyos tejben felfuttatott  élesztőt,a maradék langyos tejet és kézzel vagy  mixer dagasztókarjával alaposan dagasszuk meg a tésztát.. A tészta akkor jó, ha már hólyagos és elválik a tál falától. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük kb. 40 percig, vagy amíg nagyjából a duplájára nő.
Egy kerek vagy ovális tortaformát vagy sütőtálat kenjünk ki vajjal és lisztezzük ki.
A diót keverjük össze a cukorral.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és egy belisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A darabokat, avagy galuskákat tegyük, de ne szorosan, egymás mellé a tálba, locsoljuk meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukrozott dióval. A maradék tésztából, még egy réteget rakjunk, hasonlóan. A sütőbe tegyünk egy tál vizet, melegítsük elő 180 °C-ra (légkeveréses sütőn 160 °C-ra) és a tésztát süssük aranyszínűre 30-35 perc alatt. Hagyjuk langyosra hűlni, válasszuk szét a galuskákat és öntsük nyakon vanília- vagy borsodóval.

Vaníliasodó készítése

Hozzávalók

  • 8 dl zsírosabb tej (3,5%-os)
  • 4 tojás
  • 1 rúd vanília belseje vagy 2 evőkanál vaníliaeszencia
  • 2 evőkanál cukor, ízlés szerint lehet több is...
  • 3 evőkanál liszt vagy keményítő

Elkészítés

Egy lábasba öntsünk 6 dl tejet és kaparjuk bele a vaníliarúd magjait (vagy adjuk hozzá a vaníliaeszenciát). Lassú tűzön melegítsük fel. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojás sárgáját többi hozzávalóval simára keverjük, és állandó kevergetés mellett a forró tejhez öntjük. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, egy kicsit hagyjuk hűlni, aztán óvatosan belefogatjuk a kemény tojásfehérje habot, és óvatosan simára keverjük.

A jó kelt tészta titkai

A kelt tészta kicsit kényes fajta, könnyen "megfázik”, így az egyik alapvető feltétel, hogy készítése mindig meleg és huzatmentes helyen történjen. A hozzávalók is legyenek szobahőmérsékletűek. Maga a tál, amiben a hozzávalókat összekeverjük sem lehet hideg.
A kelt tészta lelke az élesztő. Ha lehet, friss élesztőt használjunk!Tilos az élesztőre közvetlenül sót szórni, mert akkor elveszik a kelesztő képessége.
A lisztet – ezt is érdemes meglangyosítani – okvetlen szitáljuk át, így a tészta sokkal finomabb, levegősebb lesz. A liszthez adjuk hozzá a többi hozzávalót, és már az egyes hozzávalók adagolása közben kézzel, vagy kézimixerrel-dagasztókarral kezdjük el dagasztani. Akkor jó, ha a tészta kicsit hólyagos, sima lesz. Ne ijedjünk meg, ha a tészta lágy, ha majd nyújtjuk, a deszkáról annyi lisztet fel fog venni, hogy könnyedén formálható lesz.
Érdemes a tésztához egy kis reszelt citromhéjat adni, nagyon finom ízt ad.
A tésztából formáljunk cipót, és tegyük egy tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és rakjuk meleg, huzatmentes helyre kelni 40-45 percre.
Minden kelt tészta szereti a gőzt, így érdemes a sütőbe, egy kis tálba, lábaskába vizet tenni.Ne spóroljunk a vajjal! A vajjal gazdagon megkent darabokat sokkal könnyebben szét tudjuk majd szedni, és nem utolsósorban finomabb is.

 

 

 

Ajánlatkérés
Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kövessen minket

E-mail Facebook Google+ Twitter Tripadvisor Holiday check Instagram Youtube

Az év szállodája díjTripadvisorLyoness Hotel stars rara www.tuv.com