Tipikus egyiptomi étel a falafel, vagy más néven babkrokett, ami csicseriborsóból vagy más magvakból is készíthető. Mi most a hagyományos falafelt készítjük el babból. Az általunk legfinomabbnak tartott változat lóbabból készíthető.
A babot egy napig hideg vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk, és egy óra hosszáig lassú tűzön forralva főzzük, azután áttörjük. A vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, hozzáadjuk a koriandert, a paprikát, az áttört babot, és jól elkeverjük. Ezt követően lassú tűzön kicsit kiszárítjuk a masszát. A babpépből labdacsokat formálunk, kicsit hengeresre sodorjuk, és felvert tojásban, majd lisztben megforgatjuk. A krokettek egyik felére szezámmagot szórunk, majd egy serpenyő bő forró olajban aranyszínűre sütjük. Papírszalvétára téve lecsöpögtetjük, megsózzuk és felszolgáljuk.
A falafel önmagában is finom, de ideális köret pl. halfélék, vagy mártásos húsok mellé. Receptünkben natúr halat készítettünk hozzá.