Árak ellenőrzése
Okos ajánlat 28 350 Ft-tól /fő/éj
Szezonális akció 34 960 Ft-tól /fő/éj
Pünkösdi hétvége 36 125 Ft-tól /fő/éj
Nőgyógyászati kezelések
Bőrgyógyászati kezelések
Csakraharmonizáló kezelés
Szobafoglalás: +3683501149
Főoldal / Hírek / Az életet élni kell, a szó szoros értelmében!

Az életet élni kell, a szó szoros értelmében!

Figyelem! Az alábbi hír több, mint 1 éve frissült utoljára, ezért lehet, hogy a tartalomban szereplő információk (képek, árak stb.) már nem aktuálisak. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

2018. 09. 03.


Exkluzív interjú Stohl Andrással testről-lélekről-családról-egészségről-apaságról-lelkierőről…

A beszélgetés Stohl András (színművész) és Könnyid László (vezérigazgató - Hotel Európa Fit****superior) között hangzott el

írta: hgykriszta

kl – Itt vagyunk az ország egyik piacvezető wellness szállodájában… Medencék, napsütés, kulináris élmények, kikapcsolódás… Pihensz?
sa – Igen is és nem is egyszerre… Marha nehéz ez az én esetemen, olyan pörgés van az életemben. Most itt beszélgetünk, este játszom. (Delila – Keszthelyi Nyári Játékok / hgyk) Közben meg keresem a lehetőséget a találkozásokra a vidéki barátaimmal, no meg a sportolásra, vadászatra.
kl – Hogy tervezel szabadságot?
sa – Jókat tudsz kérdezni… Ilyen nálam nincs, de törekszem rá… A párom olyan nekem ebből a szempontból, mint egy terapeuta. Ő jelzi, hogy ha itt az idő és pihenni kell, én pedig hallgatok rá.

Minden sikeres férfi mögött...

kl – Minden férfi sikere mögött egy sikeres nő áll?
sa – Azt gondolom, hogy igen… Nyilván ő nő is és társ is, és segít, és megemel ha kell, és visszahúz, amikor kell. Bizony, visszahúz… Ezt nehéz ám belátni, főleg, ha sokáig úgy élek, hogy az van, amit én mondok… Régebbi berendezkedésű családban nőttem fel, olyanban, ahol a férfi a féri, a nő a nő. A nő mos, takarít, főz és neveli a gyerekeket. Apa meg pénzt keres, meg eljár vadászni. Ez a párommal nem megy. Egyrészt mert azt mondja, hogy ő is jön, másrészt nem szeretne a kiszolgáló személyzetem vagy a titkárnőm lenni. Teljes mértékben egyenrangú társ, ami nekem az első és nagyon jó élmény az életemben. Tulajdonképpen ő világított rá arra is, mennyire fontos figyelnem az egészségemre.
kl – Ez alatt mit kell érteni?

sa – Soha nem voltam egészségtudatos ember, az édesapám sem volt az. Valahogy én ebben szocializálódtam. Apu cukorbeteg volt, de nem törődött vele. Ette a kenyeret, a zsíros ételeket, itta a rövid italt, aztán 60 éves kora után megvakult. 67 évesen csak azért nem vágták le a lábát, mert nem volt értelme. Aztán meghalt. A cukortól olyan mértékű leépülés ment végbe a szervezetében mind testileg, mind szellemileg, ami végül elvitte. A nővérem orvos, előre leírta számomra a forgatókönyvet, hogy mi várható… hogy minek mi a következménye… Pontosan minden kiszámítható. Emlékszem, egy kocsiban ültünk, némán és kérdőn néztem rá. Minden lépés előre tudható volt, de apámat ez egyáltalán nem érdekelte. Ő tényleg a napnak élt, és ebből azért belőlem sok van. Az apám épület-gépészmérnök volt. Egy olyan munkakört végzett, ahol leginkább az agyi kapacitására volt szükség. Apu is vadászott, mozgott az erdőben és a természetben, de 50 évesen már 110 kg volt. Ebben bent volt a rövid ital, a dzsentri világ „rá se hederítek” stílusa… Hát ez így végződött.
Ezt hozom otthonról. Én sem voltam mindig egészségtudatos, és bizony azokat a napi bűnöket, mint a cigarettázás máig elkövetem. (Döbbenetes és szégyellem magam, mert ma a cigizés a ciki kategória, és bizony Nálatok is ki kell bandukolni vagy 20 métert hátra… (tényleg kibandukolt / hgyk) Nagyon sok pénzt fizetnék, ha valaki azt mondaná, hogy egy óra múlva már nem gyújtok rá, és úgy is lenne. Ebből a szempontból sajnos gyenge vagyok. Irigylem azokat, akiknek egyik napról a másikra sikerül, e téren nekem kevés lelkierő jutott.
DE! A színészet és a televíziózás sok szempontból korlátokat szab. Pontosan tudom, hogy ebből élek. Kvázi abból, ahogy kinézek.

Stohl András a Brand

kl – Stohl András a brand?
sa – Tulajdonképpen igen. Stohl András a PASI. Ma kevés a férfias férfi Magyarországon. Ez nem a dicsekvés helye, sokkal inkább az a lényeg, és erre is a Párom tanított meg, hogy felelősséggel tartozom a testemért, kötelességem rá vigyázni, mert ez a munkaeszközöm. Azzal, hogy egészségesen élek, több munkát szerzek magamnak. Furán hangzik, de így van. Karban kell tartanom magam, mert különben, mint a forma 1-es autó, ha nem cserélsz rajta olajat, akkor egy idő után megáll. Ezt én nem engedhetem meg magamnak.
kl – Mit teszel ezért?

sa – Vadászom, lovagolok, és kondizok… Imádom! Ha nem csinálhatom, elvonási tüneteim vannak és hiányzik. Az az ember, aki gyermekkora óta sportol, hacsak nem adja fel teljesen, nem tud leállni. Nekem jól eső érzés befejeznem egy edzést, amivel megkapom azt az endorfin dózist, amit megszoktam 9 éves koromtól fogva. Amikor teljesen ki kell kapcsolnom, ott a ló segít, mert ott nem tudsz mással foglalkozni. Már az előkészületekkel lehúzod magadról a városi szocializációkat, elfoglaltságokat. Ahogy pucolsz, ahogy nyergelsz - közben elcsendesedsz, egyfajta módosult tudatállapot jön létre. Aztán csak az összhang van. Különben leesel :)
kl – És a vadászat?
sa – Az is hatalmas szerelem, itt Zalában is vadásztam már, a zalai szarvasbika világhírű. Tudtad?
kl – Bevallom, nem… Ha ilyen elfoglalt vagy, hogy fér bele ennyi minden?
sa – Muszáj. Magamra mindig kell időt fordítani, mert különben nem megy. A régi színészek azt mondták, (nyilván nem az egészségtudatosság jegyében), hogy „naptárból rúgunk be” - csak akkor tudtak inni, amikor tudták, hogy másnap nincs előadás vagy próba. A hiedelmekkel ellentétben azt nem lehet, hogy eldobja az ember a kalapácsnyelet, és közben megy a verkli. Megnézték, hogy mikor nincs előadás, kizárólag előtte este lehetett elereszteni a lovakat.
Szóval szükségem van arra, hogy kikapcsolódjam. Ma divat az „énidő”. Nekem abból kevés van, de törekszem rá. Egy átlagos napon reggel 6-kor már a rádióban kezdek, annak 10-kor van vége, így még délelőtt van egy kis időm magamra. Kivéve, ha próbafolyamat van, akkor irány a színház, és délután 2-ig próbálok, vagy szinkron van. 3-ra elmegyek a gyerekekért suliba-oviba, velük vagyok, míg lehet, majd este 7-től 10-ig játszom. És még van a két nagy gyerekem is. De nekem is szükségem van rá, hogy legyek ÉN is. Sokszor érzem azt, hogy elveszek. Hogy én, mint Stohl András, már nem vagyok. Vagyok egy műsorvezető, egy színész, egy szinkronhang, gyorsan vagyok egy kicsit apa, hogy megnyugtassam a saját lelkiismeretemet, és hogy próbáljam őket terelgetni, de hol vagyok akkor én? Ilyenkor jön a párom, aki azt mondja, hogy menjünk ki lovagolni.
kl – Ide kanyarodtál a gyerekekhez…
sa – Igen, van 4 gyermekem… Igaz, ketten már felnőttek, de a 10 éves és a négyéves igen nagyon igényli az édesapja jelenlétét. És miután elmúltam 50 éves, máshogy tekintek már rájuk, mint gyerekekre, mint a nagyokra. Az akkori párom mellett társ van, a két kisebb gyerekem anyukája egyedül viszi az egészet. Hatványozottan úgy érzem, hogy ki kell vennem a részemet.

Villámok

kl – Van egy pár villámnak tűnő, de korántsem villám kérdésem, amit a kollégák rám sóztak, hogy mindenképp kérdezzek meg…
sa – Jöhet :)
kl – Mire vagy büszke a munkádban?
sa – Sok mindenre… Először is arra, amiről egy darab szól, és azt én eljátszhatom. Aztán arra, amit közben érzek. Harmadszor pedig arra, hogy milyen hatást érek el az előadással. Egy komoly, mély darabnál egy alkalommal egy barátom, aki megnézte, elmesélte, hogy pont egy hatásszünetben köhögnie-tüsszögnie kellett, de egyszerűen olyan dermedt volt a csend, hogy meg sem mert mukkanni. Történt olyan, hogy levelet kaptam. Arról szólt, hogy aki írta, korábban egy gyermekkori barátságot vágott el, mert más nézeteket vallott. Az előadás után rájött, mekkorát hibázott, és bocsánatot kell kérnie. Ha villámválasz kell, akkor talán a hatás.
kl – Kávé vagy tea?
sa – Kávé.
kl – Hegyek vagy tengerpart?
sa – Hegyek
kl – Thriller vagy vígjáték?
sa – Vííígjáték, ki nem állhatom a horrort.
kl – Ha el kéne menned egy lakatlan szigetre, mit vinnél magaddal?
sa – Vadászpuskát.
kl – Mit jelent Számodra a család egy szóban?
sa – Nehezet kérdezel. Anyám többször érezte úgy, hogy ő nem volt jó anya. Ami nem igaz! Az anyu csodálatos anya, nem is értem, miről beszél! Viszont én mindig azt érzem, hogy nem vagyok elég jó apa. Úgy nőtt fel a két felnőtt gyerekem, hogy óriási mázlim van, hogy ilyenek lettek. Nagyon büszke vagyok rájuk, de be kell vallanom, az kicsúszott a kezemből. Ezt nagyon nem szeretném elkövetni a kicsiknél.
De a párom mindig azt tanítja, hogy ezt ne mondjam, mert nekem az a küldetésem, hogy pozitívan mondjam az embereknek, hogy lehet változni, és igenis ez a dolgok lényege, hogy aki a boldogságáért akar tenni, annak mindig van lehetősége a felelősségteljes változtatásra.
kl – Olvastál mesét a gyerekeidnek?
sa – Nem, én nem vagyok olyankor otthon, akkor játszom. Ez szörnyű, mert akkor megyek el otthonról, amikor más hazajön. Kimarad az életemből a fürdetés, a közös mesélés, az ágyba bújás. Azért ez furi. Képzeld el, hány színésznőnek marad ki.
kl – Milyen könyvet olvastál utoljára?
sa – Nincs időm rá, de most olvastam! Fekete István kisregényét, a könyv címére nem emlékszem. (Bogáncs vagy Zsellérek, hgyk) egy tsz életét írja le, ahol egy komondor a főhős. Szerintem nincsenek véletlenek, ugyanis lesz két komondorom. Régi nagy álmom. Pont mielőtt olvastam, rendeltem meg a kutyákat.
kl – Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?
sa – A páromtól, hogy soha ne hazudj! Ez is nagyon összetett ám! Ne hazudj, mert ráb*szol. És ezt az egész életre kell érteni, nemcsak a pici dolgokra. Mert mindenki megkapja a magáét, azt gondolom. Ezt 50 éves koromra tanultam meg: hogy a döntéseimért felelősséggel tartozom.
kl – Van világsztárod, akit kedvelsz?
sa – Mel Gibsonnal nagyon szívesen dolgoznék. A karaktere miatt is nagyon szeretem, és az is nagyon tetszik benne, ahogy Robert Downei Jr-t felkarolta.
kl – Kit szeretsz a legjobban szinkronizálni?
sa – Woody Harrelsont. És nagyon büszke vagyok Edward Norton szinkronizálására az Amerikai históriából.
kl – Ha Neked kéne mondanod egy életbölcseletet, mi lenne az?
sa – Én már nem akarom megmondani a tutit… Talán azt, hogy mindenki a szó szoros értelmében élje az életét.

Főzés iskolája

kl – Szeretsz enni?
sa – Imádom a jó kaját. Jókat enni-inni. Barátokkal. De ha este előadás van, akkor nem lehet, tele hassal nem lehet játszani :) Sokszor a délutáni előadásokon érezhető, hogy a közönség is kajakómában van (nevet…)
kl – Főzni szeretsz?
sa – Nincs rá idő. Pedig irigy vagyok azokra a színész-kollégákra, akik nagyon ügyesek…
kl – Jövő nyári programunk a Főzés iskolája: színészek, operett énekesek a séfünkkel főznek… Stohl András főz… Benne vagy?
sa – Naná!

Minden jog fenntartva. A cikk a Hotel Európa Fit****superior tulajdona, másodközlésre csak a cikk részlete engedélyezett, forrás megjelölésével és direkt linkkel a folytatáshoz az eredeti tartalomra.

További híreink

Május 11-én ismét Egészségnap szállodánkban!

A tavalyi sikeres Egészségnap után idén is nyílt napra csábítjuk az érdeklődőket! Szakértőink...

Tovább a hírhez
A közelmúltban megnyitott Egészségközpont újabb magánegészségügyi szolgáltatással bővült

A hévízi Hotel Európa Fit****superior magánegészségügyi szolgáltatásai újabb kezeléssel várja a...

Tovább a hírhez
"Legjobb gyógyszálloda" díjat nyert szállodánk!
A Hotel Európa Fit****superior a "LEGJOBB GYÓGYSZÁLLODA" díj nyertese a Nők Lapja Travel Awards...
Tovább a hírhez

Kövessen minket!